Česi si pripomínajú 46. výročie sebaupálenia Jana Palacha

16.01.2015 Celý región

Praha 16. januára (TASR) - Štyridsaťšesť rokov uplynulo dnes od zúfalého činu študenta Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe Jana Palacha, ktorý sa 16. januára 1969 v hornej časti Václavského námestia polial horľavinou a podpálil na protest voči okupácii niekdajšieho Československa armádami piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy. O tri dni neskôr na následky ťažkých popálenín zomrel.

Palachovu pamiatku si dnes v Českej republike pripomenuli občianske iniciatívy, študenti i politici množstvom podujatí rôzneho charakteru, informovali české elektronické médiá.

Pri študentovom pamätníku na Václavskom námestí si symbolicky uctili pamiatku Jana Palacha predstavitelia občianskych iniciatív. Popoludní tu kvetiny položili a pamiatke zosnulého sa poklonili aj český minister kultúry Daniel Herman a riaditeľ Národného múzea v Prahe Michal Lukeš. Ide o vedúcich predstaviteľov dvoch inštitúcií, ktoré sa podieľajú na zriadení Palachovho múzea v jeho rodisku v stredočeských Všetatoch neďaleko Mělníka.

Už predpoludním zamierilo na Olšanské cintoríny, kde sa nachádza študentov hrob, kompletné vedenie opozičnej strany TOP 09 s jej predsedom, niekdajším šéfom českej diplomacie Karlom Schwarzenbergom i prvým podpredsedom strany, exministrom financií Miroslavom Kalouskom.

Súčasťou popoludňajších spomienkových akcií bola pietna akcia v Chráme sv. Mikuláša na Staromestskom námestí, kde si udalosť spred 46 rokov pripomenuli predstavitelia Cirkvi československej husitskej a ďalší hostia, ako aj podujatie pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej pri Palachovej buste.

Na Novej scéne Národného divadla v Prahe sa o 19.00 hod začne scénický večer pod názvom 1969 - Doba ľadová.

Podľa informácií internetového serveru Lidovky.cz tu odznejú ukážky z dobových materiálov v interpretácii Igora Bareša, Radúza Máchu a Sašu Rašilova. Následne sa uskutoční diskusia so žijúcimi pamätníkmi spomínaného obdobia Vlastou Chramostovou, Stanislavom Milotom, Olbramom Zoubkom a Pavlom Kohoutom. Návštevníkom premietnu aj Milotov film Jan '69.
 
 
 
 
 

Vyberte región